Al 8 jaar op rij worden elk jaar de 10 meest veelbelovende startups beloond met de Gerard en Anton Philips prijs. “Geselecteerd vanwege hun combinatie van innovatieve techniek en uitstekend gevoel voor ondernemerschap”

Het Cellcius Team tijdens de Gerard en Anton Awards – ©Bram Saeys

Zo luidde de introductie op donderdag 22 September. “Philips begon immers ook als een startup in Eindhoven, en is tot vandaag de dag nog steeds een van de meest succesvolle van haar soort”. De combinatie van Gerard zijn werktuigbouwkundige kennis en Anton zijn gevoel voor ondernemerschap bleken de sleutel tot Eindhovens succes, en deze sleutelcombinatie was donderdagavond weer in overvloed terug te zien.

Dit jaar, tijdens het LEVEL UP evenement op de High Tech Campus in Eindhoven, werd Cellcius toegevoegd aan de rij van winnaars van deze prestigieuze prijs. Het jury-rapport luidde alsvolgt:

“Zout als de sleutel voor een nieuw energienetwerk: Cellcius wil de energietransitie een flinke duw in de rug geven. Hoewel de technologie enorm complex is, is het niet moeilijk om uit te leggen wat Cellcius, een startup die ontstond aan de Technische Universiteit Eindhoven en TNO, beoogt. De batterij die hier gebouwd wordt haalt op de ene plek restwarmte op, slaat het op in een zoutbatterij om het vervolgens zonder enig energieverlies te vervoeren naar een plek waar warmte nodig is. Een woonwijk bijvoorbeeld, een groot bedrijf, of een flat. Olaf Adan, medebedenker en huidig Chief Science Officer van Cellcius, roemt vooral de flexibiliteit van het systeem. Veel flexibeler bijvoorbeeld dan een pijpleidingsysteem. Adan heeft uitgerekend dat het per jaar kan gaan om 4,5 miljard m³ gas, omgerekend genoeg om zo’n 3,5 miljoen gezinswoningen van warmte te voorzien. Als dat geen Gerard en Anton Award waard is, weten we het ook niet meer”

Benieuwd naar de andere winnaars? Klik hier


Cellcius is een spin-off van TNO en TU Eindhoven,
wordt ondersteund door Eindhoven Engine
en is aangesloten bij Energy Storage Nederland