Ardi Vleugels / Artikel in het Financieel Dagblad, 26 juni

Nieuwe kennis moet de energietransitie versnellen en de toekomst duurzamer maken. Daarom gaan er miljarden aan subsidiegeld en bedrijfsinvesteringen naar onderzoek aan universiteiten. Het FD ging op zoek naar deze (ver)gezichten van vernieuwing. Kunnen we straks onze huizen bijvoorbeeld verwarmen met zout en water?

De Eindhovense hoogleraar Olaf Adan. ‘De techniek is zo schoon, dat je 98% klimaatwinst overhoudt.’ Foto: Merlin Daleman voor het FD

In het kort:

• De Eindhoven University of Technology en TNO werken aan een batterij die restwarmte opslaat.
• De innovatie moet zich nu bewijzen in een proefopstelling in Limburg.
• De belangstelling uit binnen- en buitenland is groot, maar de vraag is of de ontwikkeling snel genoeg gaat om de concurrentie voor te blijven.


Het principe is verbluffend simpel, vergelijkbaar met een afgesloten flesje zoutkorrels. In het zout zit warmte opgeslagen, dat erin blijft zolang je er niets mee doet. Maar die warmte kan vrijkomen door er water aan toe te voegen. Door de opslag van de warmte in zout blijft die volledig behouden voor een onbeperkte tijd en kan die zonder verlies worden getransporteerd.
Dat is in essentie hoe de warmtebatterij van hoogleraar Olaf Adan van de Eindhoven University of Technology (TU/e) en TNO werkt. Het is een gesloten systeem met water en het zoutcomposiet kaliumcarbonaat, dat ook te vinden is in koekjes of bakpoeder. Adan werkt al twaalf jaar aan dit idee, met hulp van studenten, promovendi en dus TNO. Om het naar de markt te brengen, hebben de universiteit en het onderzoeksinstituut voor het eerst samen een start-up opgezet: Cellcius.

Een fors deel van de €5 mrd die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reserveert voor hoger onderwijs gaat naar wetenschappelijk onderzoek. Ook het bedrijfsleven investeert in kennis en innovaties die de toekomst duurzamer maken. Het FD wil die vernieuwingen een gezicht geven en bezoekt daarom een aantal projecten aan universiteiten. Die bevinden zich wel in verschillende onderzoeksfases en moeten zich soms nog bewijzen. Deel 1 Hoe een racemonster ons allemaal een supersnelle pitstop moet gaan geven Deel 2 Planten als antenne, zodat wij beter naar ze gaan luisteren Deel 3 Uitvinder warmtebatterij heeft haast: ‘We verspillen nu letterlijk energie’ Deel 4 ‘De vervuiling door landbouwsensoren moet en kan minder’
Het systeem kan warmte of energie opslaan, bijvoorbeeld restwarmte van fabrieken met een lage temperatuur. Die opgeslagen warmte kan in losse modules zonder verlies worden vervoerd. Het systeem vereist bijvoorbeeld geen buizenstelsel waarin er onderweg warmte kan afkoelen.

Lees het volledige artikel op FD.nl
https://fd.nl/tech-en-innovatie/1444640/uitvinder-warmtebatterij-heeft-haast-we-verspillen-nu-letterlijk-energie