Het afgelopen jaar hebben we binnen Cellcius gewerkt aan het opschalen en door ontwikkelen van de tweede generatie thuisbatterijen. Dit alles met als doel een thuisbatterij prototype wat getest wordt in 3 Europese landen (Frankrijk, Nederland en Polen). Bij deze tweede generatie is de focus gelegd op modulariteit en schaalbaarheid. Dit is gebeurd binnen het Europese project HEAT-INSYDE. Samen met TBRM Engineering solutions en Be-Sol is hierin de eerste versie gebouwd en getest in een lab omgeving. Vanaf aankomende zomer worden de 2.0 systemen geplaatst in de test woningen.

HEAT-INSYDE

HEAT-INSYDE is een zogenaamde “Innovation Action” (IA), gefinancierd door de Europese unie haar Horizon 2020  onderzoeks en innovatie programma. Middels een industrie gedomineerde consortium brengt dit project alle relevante belanghebbende partijen bij elkaar om een concrete oplossing te produceren voor betaalbare, impactsvolle en een langdurige oplossing in het duurzame energie vraagstuk.

Het eerste test systeem bestaat uit 60  compartimenten die gevuld zijn met het kalium carbonaat composiet, met een totaal volume van 1 m3 aan actief materiaal. Het systeem heeft een opslag capaciteit van 200 kWh en kan een vermogen van 2 kW leveren. De tweede versie van het systeem, dat geplaatst gaat worden in de woningen, bestaat uit 20 compartimenten met een opslag capaciteit van 67 kWh en heeft een vermogen van 2 kW en het volume van een standaard koelkast.